انواع اتصالات جوش در ساختمان

به گزارش لیسو، وجود انواع اتصالات جوش در ساختمان باعث شده است تا کاربردهای جوشکاری کاملاً بی حد و حصر باشند. از فرآیندهای صنعتی سطح بالا گرفته تا ساخت وسازهای مسکونی و پروژه های کوچک، جوشکاری در یکپارچه کردن قطعات جدا از هم به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع اتصالات جوش در ساختمان

جهت دریافت خدمات پتینه کاری چیست با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات رنگ آمیزی با تکنیک های مدرن پتینه کاری را به ما بسپارید.

در حالی که فرآیند جوشکاری تأثیر قابل توجهی در استحکام و یکپارچگی سازه دارد، اتصالات جوش نشان از کارکرد درست سازه در آینده خواهند داشت. چندین مزیت جوشکاری مانند راندمان بالاتر، وزن سبک، ظاهر صاف، گران نبودن، انعطاف پذیری برای تغییر و مهم تر از همه اتصال قطعات در نقاط سخت، انجام جوشکاری را به ضروریتی مهم در حوزه عمران تبدیل نموده است؛ با خبرنگاران همراه باشید.

اتصالات جوش چیست؟

اتصالات جوش لبه هایی از قطعات فلزی هستند به وسیله جوش به یکدیگر وصل می شوند. انواع مختلفی از اتصالات جوش وجود دارند که برحسب احتیاج در هر قسمت از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

قبل از انجام عمل جوش، آماده سازی اتصالات جوش نیز مورد مهم دیگری است. انواع مختلفی از تکنیک های مشترک وجود برای این امر وجود دارند که شامل: مسیریابی، مهر زنی، ریخته گری، برش قوس پلاسما، برش اکسیاستیلن و سنگ زنی هستند.

انواع اتصالات جوش در ساختمان

این اتصالات جوش ایجاد شده اند تا در مقابل احتیاجها و برنامه های اجرایی به کار گرفته شوند. اگر تازه وارد حرفه جوشکاری شده اید و یا اصلاً علاقه مند به دانستن این فرآیند دارید، نخست باید انواع اتصالات جوشکاری و کاربردهای اصلی آنها را بیاموزید. ما اتصالات جوش را نوبت به نوبت در زیر توضیح می دهیم:

اتصال لب به لب (Butt Joint)

اتصال لب به لب با قرار دادن انتهای دو قسمت در کنار یا در همان امتداد هم تشکیل می گردد. این جوش رایج ترین و ساده ترین (از نظر اجرا) نوع از اتصالات جوش است. به عنوان یک روش پذیرفته شده جهانی برای اتصال لوله، اتصالات قطعات ساختمانی، فلنج ها، دریچه ها و سایر تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد.

اتصال لب به لب شامل انواع مختلف جوش از جمله جوش مربعی، جوش شیار گلویی، شیار V شکل، شیار J شکل، شیار U شکل، شیار Y شکل و جوش شیار جناقی است. معمولاً در مواردی که جوشکاری باکیفیت بالا مورد نظر باشد از این جوش استفاده می گردد.

اتصال گونیا یا گوشه (Corner Joint)

اتصال گوشه به وسیله دو قطعه فلز در یک زاویه مناسب (اغلب 90 درجه) به یکدیگر شکل می گیرد. این نوع جوش معمولاً در صنایع ورق فلزی استفاده می گردد تا قطعات را در هنگام ساخت جعبه ها، قاب ها و سایر ساخت و سازها به یکدیگر اتصال دهند. وقتی دو فلز در یک زاویه مناسب برای اتصال جوش گوشه به یکدیگر وصل شوند، شکل L را تشکیل می دهند. این شکل به طور گسترده برای ایجاد اشکال مختلفی در صنعت ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.

اتصال گوشه شامل انواع مختلف جوش همانند لبه گونیایی، جوش نبشی، جوش نقطه ای، V شکل، U شکل، J شکل و جوش شیاری است. نکته مهم دیگر که باید در خصوص این اتصال توجه کنید این است که جوشکاری آن به طور معمول در قسمت بیرونی و لبه دو قطعه انجام می گردد. کاربرد این اتصال معمولاً در قطعاتی که در گوشه سازه محتمل بار می شوند به کار گرفته می گردد.

اتصال پوششی با روی هم (Lap Joint)

اتصال روی هم زمانی ایجاد می گردد که دو قطعه از فلز، یکی در بالا و دیگری در پایین قرار گیرند، به شکلی که همدیگر را پوشش دهند. این اتصال معمولاً هنگام جوشکاری قطعاتی که ضخامت متفاوتی دارند و بسته به میزان احتیاج و استفاده مورد نظر، در یک یا هر دو طرف یک ورق از فلز قابل اجرا است.

اتصال پوششی بیشتر در پرتو الکترونی، جوش قوس تنگستن بنز، جوش قوس فلزی گازی، پرتو لیزر و جوش نقطه ای مقاومتی استفاده می گردد.این اتصال در انواع ماشین آلات وزنه برداری، ورزشی و همچنین تجهیزات صنعتی کاربرد دارد.

در حالی که اتصال روی هم رایج ترین نوع اتصالات جوشکاری نیست، ولی دارای انواع جوش همانند جوش نطقه ای، جوش کام، جوش انگشتانه، جوش جناقی، جوش نبشی و جوش شیاری J شکل است.

اتصال سپری (Tee Joint)

اتصال سپری هنگامی تشکیل می گردد که دو قطعه فولادی در یک زاویه 90 درجه با یک لبه در مرکز دیگری به یکدیگر متصل شوند. زمانی که دو قطعه در این موقعیت جوش داده می شوند، به شکل T در می آیند. در واقع لبه یک قطعه در وسط قطعه دیگر به صورت گونیا جوش داده می گردد. به طور معمول احتیاج به استفاده از جوش گوشه در این نوع اتصال است که در هر دو طرف فلز اعمال خواهد شد.

اتصال سپری یکی از متداول ترین انواع اتصالات جوش در ساختمان است. بخش بسیاری از قسمت های سازه های فلزی از این نوع اتصال تشکیل شده اند. همچنین در هنگام جوشکاری لوله بر روی پایه فلزی و همچنین در ماشین آلات نیز کاربرد زیادی دارد. چندین نوع جوش اعم از جوش گوشه، جوش کام، جوش انگشتانه، جوش جناقی و جوش نیمه شیاری J شکل برای اتصال سپری مورد استفاده قرار می گیرند.

اتصال لبه یا پیشانی (Edge Joint)

اتصال پیشانی نوعی مفصل است که از پیوستن به لبه های دو قطعه فولادی حاصل می گردد. بیشتر برای قطعات ورق فلزی کاربرد دارد که در آن انتظار می رود لبه های دو ورق در مجاورت و تقریبا موازی یکدیگر باشند. همچنین برای ورق های فلزی که دارای لبه های متغیر هستند نیز استفاده می گردد.

در این نوع اتصال، لبه ها به سادگی کنار هم قرار می گیرند و جوش داده می شوند. به طور معمول، جوش در این اتصال به طور کامل به ضخامت مفصل نفوذ نمی نماید، به همین دلیل اتصال پیشانی نقش سازه ای برای تحمل بار را نخواهد داشت. برای کاربردهای سنگین تر، فلز پرکننده اضافه می گردد تا لبه را به طور کامل ذوب نموده و اتصال را تقویت کند.

از سبک های مختلف جوشکاری برای ایجاد اتصال پیشانی می توان به جوش مربعی، جوش لب به لب، جوش شیاری، V شکل، U شکل، J شکل و جوشه گوشه اشاره نمود. ناگفته نماند، اتصال پیشانی، نوعی از انواع اتصالات جوش در ساختمان است که اغلب قابل تعویض است، زیرا به مرور زمان شکننده می گردد.

فواید جوشکاری نسبت به پیچ و پرچ

مزایای جوش دادن قطعات فلزی نسبت به استفاده از پیچ و پرچ به طور عمده شامل موارد زیر هستند:

  • فرآیند جوشکاری عمدتاً برای جوش دادن لبه های فلزی بدون احتیاج به همپوشانی استفاده می گردد.
  • جوشکاری در هر مکانی روی سازه قابل انجام است. لبه ها بدون همپوشانی می توانند به صورت لب به لب به یکدیگر متصل شوند.
  • روش جوشکاری موجب صرفه جویی در طی مراحل مونتاژ می گردد.
  • اتصالات جوشی اگر به درستی اجرا شوند، دارای مقاومت بیشتری در برابر نیروها هستند.
  • برای فراوری سطحی قوی و در عین حال زیبا و صاف، جوشکاری انتخابی ایده آل است.
  • روش جوشکاری راهی سریع تر برای اتصال قطعات به یکدیگر هستند.
  • با جوشکاری به راحتی می توان قطعات را اضافه، کم و یا تغییرات مورد نظر را اعمال کرد.
  • جوشکاری در فرایند ساخت و ساز باعث کاهش وزن ساز می گردد، زیرا جوشکاری تنها اتصال دو قسمت قطعه به یکدیگر است. بر عکس پیچ یا پرچ که دارای وزن هستند.
  • جوشکاری برای اتصال قطعات به لوله ها با مقطع گرد و استوانه ای به راحتی انجام پذیر است. کوشش برای اتصال این قطعات با پیچ و پرچ پرچین در موقعیت های خاص سخت یا غیرممکن است.

کلام آخر

شناخت انواع اتصالات جوش در ساختمان برای مهندسان عمران و افراد مشغول در حوزه ساخت و ساز از اهمیت بالایی برخوردار است. این اتصالات در انواع مختلف کارها کاربرد دارند، ولی مهم است که از اتصال مناسب در قسمت های مناسب یک سازه استفاده گردد. شناخت انواع جوش در اتصالات مختلف نیز مهم است، زیرا این اطمینان را ایجاد می نماید که برای حفظ استخوان بندی سازه و مقابله با نیروهای وارده در طول زمان، جوش همچنان دارای کیفیت بالا است.

منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 30 اسفند 1399 بروزرسانی: 30 اسفند 1399 گردآورنده: liso.ir شناسه مطلب: 1463

به "انواع اتصالات جوش در ساختمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع اتصالات جوش در ساختمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید