قلعه سیب؛بلندترین بنای خشت و گلی ایران، عکس

به گزارش لیسو، این قلعه، با تاریخ کهنی که پشت سر گذاشته، زیباترین قلعه خاکی کشور لقب گرفته که در شرق بلوچستان قرار گرفته است. قلعه ای بازمانده از ساخت و سازهای ایران دوران اسلامی که در رده 27بنای تاریخی و پابرجای این استان قرار می گیرد.

قلعه سیب؛بلندترین بنای خشت و گلی ایران، عکس

قلعه سب را سیاسی ترین بخش از تاریخ شهرستان سراوان می دانند. جایی که بر اساس متون تاریخی، اولین منطقه در شرق بلوچستان بود که نیروهای ناصرالدین شاه در سال 1257 به آنجا رفتند تا تحرکات منطقه را زیر نظر بگیرند.

با این حال، عمر این قلعه به سال ها قبل از قاجاریان بر می گردد. یعنی در دوره صفویه که طایفه بزرگزاده ها آغاز به ساخت آن کردند و در سال های بعد، حکومت های دیگر آن را گسترش دادند. این قلعه بعد از دوران صفویه محل سکونت حاکمان شد و در عصر افشاریه یکی از اصلی ترین مقرهای نادرشاه به حساب می آمد.

قلعه سیب روی صخره ای کم ارتفاع ساخته شده و ارتفاع آن به 23متر می رسد. از قاعده بنا هر چه به سمت بالا می روید، اضلاع بنا کوچکتر می گردد. به طوری که بنا در میانه، شکل هرمی ناتمام را پیدا نموده است.

اتاق های قلعه تنها در دو طبقه آن قرار گرفته اند که مساحت آن ها بر اساس کاربردشان متفاوت است. اما وجه اشتراک بیشتر آنها، تاقچه هایی است که به عنوان گاوصندوق از آن ها استفاده می شده است.

در قسمت جنوب شرقی برخی از اتاق ها هم تاقچه ای وجود دارد که در داخل آن پله هایی تعبیه شده که یکی دو متر بالاتر به یک شکاف منتهی می گردد. ظاهرا در زمان جلسات، یک نفر به عنوان جاسوس به صورت مخفیانه در این شکاف قرار می گرفته تا از سوء قصد به شاه جلوگیری کند!

اما شگفتی های قلعه به همین جا ختم نمی گردد. قلعه سیب راهروهای پنهان دیگری هم دارد که حتی با یکی دوبار چرخ زدن در قلعه هم نمی توانید راه فرار از آنها را پیدا کنید! انبار، آشپزخانه، دستشویی زنانه و مردانه و آفتابگیر بخش های دیگری هستند که در طبقات این بنا می توانید ببینید.

درباره وجه تسمیه این قلعه، عده ای معتقدند که نام قلعه سب از نام روستای سیب گرفته شده است. سب به معنی چشمه زار است و چون در گذشته چشمه های زیادی در این منطقه جاری بوده، این منطقه را سب نامیده اند. هنوز هم اگر در میان اقوام ساکن در سیستان و بلوچستان پرس و جو کنید، اقوامی را می بینید که با این نام شناخته می شوند.

اگر گذارتان به قلعه سیب بیفتد بناهای زیادی را در اطراف حیاط خواهید دید که کاربری شان از سکونتگاه تا محل نگهداری حیوانات متفاوت است.

این قلعه از خشت خامی ساخته شده که با ملاطی از تخم گیاه توتری محکم شده است. تیرکش هایی هم که در تمام قسمت های قلعه به چشم می خورد، علاوه بر استحکام بنا به دیده بان ها فضای کافی برای نظارت و مراقبت می داده اند. این تیرکش ها در دیوارهای ضخیم، راه باریکی را به صورت کمانی طی می نمایند تا برای قرار دادن لوله تفنگ و دید مناسب برای شلیک مناسب باشند و امنیت را هم برای تیراندازان تامین نمایند.

راه دستیابی:

برای دیدن قلعه سیب باید به 50 کیلومتری شهرستان سراوان سفر کنید و سراغ بلندترین بنای خشتی ایران را در شهر سیب سوران بگیرید. این بنا از سال 1370 تحت نظر سازمان میراث فرهنگی است و به همین دلیل می توانید امیدوار باشید که راهنمایان محلی شما را تا رسیدن به این بنا همراهی نمایند.

منبع: گردشبان
انتشار: 27 دی 1399 بروزرسانی: 27 دی 1399 گردآورنده: liso.ir شناسه مطلب: 1334

به "قلعه سیب؛بلندترین بنای خشت و گلی ایران، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه سیب؛بلندترین بنای خشت و گلی ایران، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید