خارش پوست به علت اگزما

به گزارش لیسو، پوست وظیفۀ محافظت از اجزای داخلی بدن را دارد و از ورود انواع ویروس و باکتری به آن جلوگیری می کند. وقتی سلول های پوست با هر نوع مادۀ مشکوکی تماس پیدا می کنند، واکنش نشان داده و ملتهب می شوند. در علم پزشکی به این التهاب اگزما یا درماتیت می گویند که می تواند باعث خارش پوست شود. به طور کلی خارش پوست یک علامت شایع برای بسیاری از مسائل پوستی و یا بیماری های داخلی است.

خارش پوست به علت اگزما

علل خارش پوست

همانطور که گفتیم خارش پوست می تواند دلایل متعددی داشته باشد:

  1. خشکی پوست: پوست بدن می تواند به دلایلی مانند سن بالا، کشیدن سیگار، لوازم آرایش، نور زیاد آفتاب، فصل های سرد و دلایل متعدد دیگری خشک گردد. پوست خشک زبر شده و شروع به خاریدن می کند. اگر علت خارش پوست شما خشکی آن است باید از لوسیون ها و کرم های مرطوب کننده و آب رسان استفاده نمایید.
  2. حساسیت پوست: پوست هر فرد ممکن است به چیزهای مختلفی از جمله مواد شیمیایی، رنگ، عطر و بدلیجات حساسیت نشان دهد و به همین علت شروع به خارش کند. برای درمان خارش ناشی از حساسیت باید از پمادهایی حاوی کورتیکو استروئید استفاده نمایید.
  3. عفونت قارچی: عفونت قارچی می تواند در پوست سر، انگشتان پا و قسمت های دیگر پوست بدن ایجاد گردد و باعث خارش گردد. این نوع عفونت ها با کِرِم ها و شامپوهای ضدقارچ قابل درمان هستند.
  4. پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری پوستی خود ایمنی است که موجب می گردد سلول های پوست زودتر بمیرند و در یک تکه انباشته شوند. این بیماری پوست را دچار خارش می کند و می بایست با مشورت پزشک درمان گردد.
  5. بیماری های کلیوی و کبد: کلیه ها و کبد وظیفۀ دفع سموم خطرناک را از بدن دارند، اما اگر در اثر بیماری نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند متابولیت هایی در سطح پوست جمع می گردد که موجبات خارش پوست را فراهم می کند.
  6. اگزما: این بیماری روی سطح پوست خشکی، قرمزی و التهاب ایجاد می کند و موجب خارش آن می گردد. اگزما سطوح متنوعی دارد. باید برای هرکدام از انواع اگزما راه حل جداگانه ای در نظر گرفت.

علت اگزما

اگزما واکنشی است پوستی که علت دقیقی ندارد، اما شرایطی است که معمولاً در افراد آلرژیک ایجاد می گردد. همچنین علت اگزما گاهی با ریشۀ ژنتیکی نیز در نظر گرفته می گردد. پس اگر در خانوادۀ شما فردی مبتلا به اگزما وجود دارد ممکن است شما نیز به آن مبتلا شوید، اما این بیماری واگیردار نیست و از این جهت نگرانی ای وجود ندارد. این واکنش با خارش پوست، قرمزی، التهاب و تاول هایی روشن با برجستگی کم شروع می گردد.

اضطراب در زندگی روزمره و یا به هم خوردن نظم و روتین در زندگی یک کودک از دیگر مواردی است که به عنوان علت اگزما از آن یاد می گردد. همچنین از طرفی دیگر خود اگزما می تواند در افراد استرس و اضطراب ایجاد کند زیرا ممکن است فرد بر خارش پوست تمرکز کند و یا نگران شکل ظاهری پوست خود و هزینه های درمان باشد. اضطراب خواب را دچار اختلال می کند و همین درمان اگزما را به تعویق می اندازد. به طور کلی اگزما و اضطراب در یک چرخۀ مرتبط به هم قرار دارند.

انواع اگزما

ممکن است افراد در هر برهۀ زمانی دچار انواع اگزما شوند، اما در تمامی مدل های این بیماری خارش پوست و قرمزی آن وجود دارد. برخی از انواع اگزما ممکن است شدید شوند و زخم های آبدار و پوسته پوسته شدن پوست را در پی داشته باشند.

  • اگزما آتوپیک: این نوع اگزما در بچه ها شایع است و منشأ ژنتیکی و ارثی دارد، اما به علت شغل افراد نیز ممکن است ایجاد گردد. علائم در این اگزما پشت دست ها و روی انگشتان ایجاد می گردد. این نوع اگزما شایع ترین نوع است.
  • اگزما تماسی: این نوع از اگزما در اثر برخورد زیاد پوست با آب، مواد پاک کننده و مواد شیمیایی ایجاد می گردد.
  • اگزما تماسی آلرژیک: این اگزما در اثر برخورد پوست با موادی که ممکن است فرد به آن حساسیت داشته باشد ایجاد می گردد. نیکل، عطر، لاستیک، رنگ مو و مواد نگهدارنده از جملۀ این مواد حساسیت زا هستند.
  • اگزما پوست خشک: این نوع از انواع اگزما در پایین پا ایجاد و موجب خارش پوست می گردد.
  • اگزما نومولار یا دیسکوئید: این اگزما به صورت سکه ای و یا دایره ای است که توسعه می یابد و بر اثر آسیب به بخشی از پوست شروع می گردد. این اگزما می تواند بسیار مشابه عفونت های قارچی باشد.
  • اگزما سبورئیک یا شوره ای: در این نوع از اگزما پوست بر اثر مواد سمی تولید شده از طریق مخمر مالاسزیا که روی پوست صورت و سر زندگی می کند ملتهب و پوسته پوسته می گردد.
  • اگزما عفونی - التهابی: این اگزما از طریق عفونت های قارچی پوستی و یا زرد زخم که نوعی عفونت باکتریایی است ایجاد می گردد.
  • اگزما گرانشی: این اگزما در افراد مسن دیده می گردد و بر اثر تورم و ضعف عملکرد در وریدهای پا در قسمت های پایین تنه ایجاد می گردد.
  • اگزما گوش خارجی: همانطور که از نامش پیدا است این اگزما التهابی در کانال گوش خارجی است.
  • اگزما خال میرسون: این اگزما خال های ملانوسیتیک را درگیر می کند.

علائم اگزما

به طور کلی علائم اگزما شامل خارش پوست شدید، قرمزی، جوش های ریز، پوسته پوسته شدن پوست و خشکی آن است، اما انواع اگزما می توانند علائم متفاوتی را نیز ایجاد کنند. افراد ممکن است در دوره های مختلف زندگی دچار اگزما شوند ولی پنج سال اول زندگی محتمل ترین دوران بروز این بیماری است. نشانه ها و علائم اگزما در بزرگسالان و بچه ها ممکن است متفاوت باشد:

  • بچه ها دو تا شش ماه: خارش، خشکی، قرمزی پوست و برآمدگی هایی کوچک روی گونه، پیشانی و یا سر نوزاد ایجاد می گردد.
  • بچه ها شش ماه تا دو سال: جوش هایی به صورت حباب که درون شان مایع قرار گرفته است، با خارش همراه هستند و هنگام خواب تشدید می شوند.
  • بچه ها دو تا پنج سال: خشکی پوست شدیدتر می گردد و حالت فلسی پیدا می کند وخارش پوست افزایش می یابد.
  • نوجوانان و بزرگسالان: اگزما در این افراد بیشتر در اطراف گردن، برآمدگی آرنج و پشت زانوها ایجاد می گردد. مچ دست، ساعد و صورت نوجوانان نیز ممکن است گاهاً درگیر این بیماری گردد. خارش پوست در این بیماری ممکن است آنقدر شدید گردد که ناحیۀ پوستی درگیر را زخم کند.

درمان اگزما

واقعیت این است که اگزما درمانی قطعی ندارد اما با توجه به سطحی که در آن قرار گرفته است درمان های متنوع خانگی و دارویی نیز دارد. حتما بعد از تشخیص اگزما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا نوع آن مشخص گردد و طبق آن برای شما دارو تجویز گردد. اگزمای شما در هر مرحله ای که باشد می بایست از تشدید علائم آن جلوگیری نمود.

کاهش علائم اگزما

اگر اگزما دارید به صورت مداوم از یک لایۀ ضخیم پماد و یا کِرِم مرطوب کنندۀ بدون بو برای جلوگیری از خشکی پوست استفاده کنید تا خارش پوست شما کمتر گردد و التهاب آن افزایش نیابد. همچنین از عواملی که اگزما را تشدید می کند دوری کنید. این عوامل شامل گرما یا تعریق زیاد، حضور در آب و هوای خشک، استرس یا نگرانی، تغییرات ناگهانی دما، استفاده از عطر، پوشیدن لباس های پشمی یا الیاف مصنوعی و … است.

درمان خانگی اگزما

برای کاهش احساس خارش پوست ناشی از اگزما می توانید با استفاده از یک کمپرس یخ آن ناحیه را خنک کنید، از مرطوب کننده های غلیظ، روغن های گیاهی و یا پماد هیدروکورتیزون استفاده نمایید. از راه های درمان اگزما در خانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آب ولرم و بخار: اگزما ممکن است با آب ولرم و بخار درمان گردد. همچنین اگزما خفیف را با استفاده از آب، مرطوب کننده و کورتیزول 1% درمان می کنند.
  • روغن نباتی: روزی یک بار روغن نباتی را روی پوست خشک بمالید و با پلاستیک بپوشانید تا خارش پوست را التیام بخشد. همچنین می توانید از روغن نباتی و یا روغن زیتون و شیر در حمام نیز استفاده کنید.
  • سرکۀ سیب: این سرکه خاصیت ضدعفونی کننده دارد و التهاب پوست را تسکین می بخشد. می توانید با یک تکه پنبه سرکۀ سیب را روی موضع مورد نظر بمالید.
  • زرد چوبه: خوردن زرد چوبه به علت آنتی اکسیدان موجود در آن (کورکومین) می تواند از پوست محافظت کند.
  • آلوئه ورا: ژل آلوئه ورا ترکیبات ضد التهابی و ترمیم کننده دارد. همچنین خنکی ای که روی پوست ایجاد می کند می تواند خارش پوست را نیز کاهش دهد.
  • بذر کتان: خوردن بذر کتان تجمع اسید آراشیدونیک را در بدن مسدود می کند. این نوع اسید باعث التهاب می گردد و به این ترتیب التهاب ناشی از اگزما کاهش می یابد.
  • حمام سرکۀ سیب: سرکه خاصیت ترمیم کننده دارد و با جلوگیری از خشکی پوست از خارش آن نیز جلوگیری می کند. دو فنجان سرکۀ سیب را در یک تشت یا وان آب ولرم بریزید و با آن حمام کنید.

کلام آخر

خارش پوست ممکن است بین دو روز تا ده سال ادامه داشته باشد، اما نکتۀ قابل توجه تشخیص علت آن است. پس اگر مدت زمان خارش پوست شما بیش از چهار الی شش هفته طول کشید، حتماً به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

به هیچ وجه نباید به خارش پوست بی توجهی کرد زیرا در سن بالای 60 سال رخ دهد می تواند علامتی از بیماری های داخلی مانند نارسایی های کلیوی، تومور های داخلی و نارسایی های کبدی باشد. خارشی که با ضایعۀ پوستی همراه نیست، می تواند علامتی از مسائل داخلی یاد شده باشد.

برای درمان خارش پوست در خانه می توان از کرم و لوسیون های مرطوب کننده، کمپرس آب سرد، دوش آب ولرم، صابون های ملایم بدون عطر و رنگ، لباس های نخی سبک، نرم و گشاد استفاده کرد. همچنین لازم است استرس را از خود دور کنید و بدن تان را در معرض تغییر دمای زیاد قرار ندهید. از وسایلی که ممکن است حساسیت زا باشند، مانند بدلیجات دارای فلز نیکل و لباس های پشمی دوری کنید.

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 20 بهمن 1403 بروزرسانی: 20 بهمن 1403 گردآورنده: liso.ir شناسه مطلب: 2360

به "خارش پوست به علت اگزما" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خارش پوست به علت اگزما"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید