بهشتی پور: موضع ایران در برابر تهدید اروپا به استفاده از مکانیسم ماشه، روشن باشد
به گزارش لیسو، یک کارشناس مسایل بین الملل گفت: در شرایطی که طرف اروپایی با وجود عدم پایبندی به تعهداتش در برجام ایران را به استفاده از مکانیسم ماشه تهدید می نماید، مسوولان باید به روشنی مواضع خود را بیان نمایند و بگویند که در صورت استفاده از مکانیسم ماشه چه تصمیمی اتخاذ خواهند کرد.
برای سفر به تور اروپا با بهترین کارشناسان مشورت کرده و بهترین برنامه سفر را انتخاب کنید.
حسن بهشتی پور در گفت گو با خبرنگاران با اشاره به اظهارات تند وزیر خارجه فرانسه و از سویی پیوستن شش کشور اروپایی به اینستکس اظهار کرد: این رفتارها نشان می دهد بین این کشورها نیز اختلاف نظر وجود دارد چرا که بر خلاف فرانسه، آلمان ها نیز رویکرد متفاوتی در این رابطه دارند. از سویی منطق و موضع ایران همیشه این بوده است اگر تعهدات باید اجرا گردد باید متقابل باشد و این رویکردی روشن است.
این کارشناس مسایل بین الملل اضافه کرد: به نظر می آید پیوستن شش کشور به اینستکس بیشتر برای ترغیب و تشویق ایران به ماندن در برجام و اجرا نکردن گام بعدی کاهش تعهدات هسته ای اش باشد اما بعید به نظر می آید که این ساز و کار بتواند در شرایط فعلی هژمونی مالی آمریکا را دور بزند یا خنثی کند و ایران بتواند نفت بفروشد و پول حاصل از آن را به کشور وارد کند.
وی درباره احتمال اجرای مکانیسم ماشه از سوی اروپایی ها اعلام کرد: اگر اتحادیه اروپا در برجام بماند می تواند در چارچوب این توافق این مکانیسم را فعال کند اما بحث این است که اتحادیه اروپا چطور وقتی تعهداتش در این چارچوب را اجرا نمی کند از این طرف انتظار دارد ایران تعهداتش را انجام دهد و از طرفی مکانیسم ماشه را فعال کند؟ اما از آنجایی که جهان، جهانی زور است امکان این مساله وجود دارد که یک جانبه و قلدرمابانه علیه ایران این مکانیسم را به کار بگیرند. در عین حال اگر بتوانند هم چنان در برجام بمانند با استفاده از این مکانیسم دیگر احتیاج به مصوبه جدید شورای امنیت برای بازگرداندن تحریم ها و قطعنامه های بین المللی ندارند و کار برایشان ساده تر است اما هم چنان این سوال جدی وجود دارد وقتی طرف اروپایی تعهداتش طبق برجام را انجام نمی دهد چطور می تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند؟
این کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به اظهارات بعضی مقامات دستگاه سیاست خارجی مبنی بر این که اجرای برجام جز تحریم بیشتر برای کشور چیزی نداشت؟ گفت: آنچه از حرف و عمل مسوولان برمی آید این است که ایران باید همیشه هشدار لازم را نسبت به اقدامات و مواضع طرف های مقابل در بحث برجام داشته باشند. گزینه های ایران همگی روی میز است و خروج کامل از برجام یا NPT موارد استثنا نیست. با در نظر داشتن همه گزینه ها، دورنمای روشنی از آنچه پیش روی اروپایی ها و جامعه بین الملل است نشان داده می گردد. اگر منافع برجام را از دست دهیم نمی توانند انتظار داشته باشند که به اجرای آن ادامه دهیم. این که خروج از برجام و از بین رفتن این توافق چقدر به نفع ایران است بحث دیگری است.
بهشتی پور توضیح داد: برجام جدای از مزایای هسته ای و مالی جنبه های امنیتی، سیاسی و حقوقی زیادی برای کشور داشته است و نباید این مساله را فراموش کرد. با اجرای برجام دیدیم که چه تاثیرات مثبتی در صحنه های مالی و تجاری و سیاسی داشت. قطعا بازگشت به قطعنامه های شورای امنیت به زیان ماست و این چیزی نیست که ایران از برجام انتظار داشت. اما وقتی ما را تحت فشار قرار می دهند و از سویی سیاست نه مذاکره نه جنگ را دنبال می کنیم، نتیجه اش همین سیاست کاهش تدریجی تعهدات می گردد که اکنون شاهد آن هستیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا