3 طرز تهیه برگه هلو بازاری بدون تیرگی و خشک شدن
به گزارش لیسو، برگه هلو، هلو خشک یا پر هلو یکی از است که با طعم دلپذیرش می تواند جایگزین بسیار خوبی برای تنقلات ناسالم باشد. شما می توانید این خوراکی پر خاصیت را با پوست یا بدون پوست به سادگی در فر، زیر نور آفتاب یا داخل میوه خشک کن تهیه نموده و از خواص هلو خشک به برترین شکل ممکن بهره مند شوید. میوه خشک هلو یک خوراکی خوشمزه برای مهمانی ها و دورهمی های شما نیز به شمار میرود. اگر شما هم به انواع میوه خشک و تنقلات سالم علاقه دارید، با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه برگه هلو به چند روش مختلف را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه برگه هلو آفتابی در یک نگاه
برای تهیه برگه هلو در آفتاب، ابتدا هلوهای رسیده و سالم را بشویید و خشک کنید. سپس، آن ها را از وسط برش دهید؛ هسته را جدا کنید و هر نیمه را به 2 الی 3 برش ضخیم تقسیم کنید. در ادامه، برش ها را به مدت 2 الی 3 دقیقه در آب جوش همراه با آبلیمو بجوشانید تا از تیره شدن برگه بعد از خشک شدن جلوگیری گردد. بلافاصله پس از جوش، آن ها را در آب سرد بریزید تا شوک حرارتی وارد گردد و سپس در آبکش بگذارید تا آب اضافی خارج گردد. برگه ها را با فاصله روی توری، سینی یا حصیر بچینید و در معرض آفتاب مستقیم قرار دهید؛ روی آن ها را با توری نازک بپوشانید. روزانه یک تا دو بار برگه ها را پشت ورو کنید و شب ها به محیط سرپوشیده منتقل کنید. پس از 3 الی 5 روز، زمانی که برگه ها بافتی چرمی و نرم پیدا کردند، آن ها را در ظرف شیشه ای دربسته و در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن برگه هلو به چند روش ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه برگه هلو (برای حدود 200 گرم)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
هلو رسیده و شیرین گوشتی | 2 کیلوگرم |
آبلیمو | 1 قاشق غذاخوری |
آب سرد | به میزان لازم |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 45 الی 60 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه برگه هلو در آفتاب: بین 3 الی 5 روز
مراحل طرز تهیه برگه هلو در آفتاب
طرز تهیه برگه هلو با پوست یا بدون پوست در آفتاب، در فر و در دستگاه میوه خشک کن به صورت ساده یا با افزودنی هایی مانند دارچین، زنجبیل، نمک، شکر یا عسل قابل انجام است.
مرحله اول: هلوها را بشویید
در اولین مرحله از طرز تهیه برگه خشک هلو، هلوهای گوشتی، رسیده و در عین حال، سفت و سالم را با آب سرد به خوبی بشویید و در سبد بریزید تا آب اضافی آن ها خارج گردد. پیشنهاد می کنیم برای این منظور از انواع هلوهای زعفرانی یا هلوهای سفیدی بهره ببرید که گوشت شان به راحتی از هسته جدا می گردد. دقت کنید، پوست هلوها کاملا سالم و بدون لکه باشد. هلوهای خراب، له شده یا کال در کیفیت پر هلو تاثیر منفی خواهند داشت.
مرحله دوم: هلوها را برش بزنید و هسته ها را جدا کنید
حالا، هر یک از هلوها را با چاقو از وسط نصف کنید و هسته ها را بیرون بیاورید. اگر گوشت میوه به هسته چسبیده باشد، آن را با نوک چاقو و به دقت جدا کنید؛ مراقب باشید، بافت میوه از بین نرود. سپس، هر یک از نیمه ها را (بسته به مقدار) به 2 یا 3 برش ضخیم تقسیم کنید؛ قطر هر برش باید حدود یک الی یک و نیم سانتی متر باشد تا در حین خشک شدن، آب خود را به درستی از دست بدهد، ولی زیادی نازک و شنماینده نگردد.
مرحله سوم: هلوها را بجوشانید
در این مرحله از طرز تهیه هلو خشک خوشمزه، میزانی آب را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد. سپس، برش های هلو را در قابلمه در حال جوش بریزید. آبلیموی تازه را نیز به این قابلمه اضافه نموده و حدود 2 الی 3 دقیقه صبر کنید تا برش های هلو در ترکیب آب و آبلیمو بجوشند.
با افزودن آبلیموی تازه، شما از سیاه و بد رنگ شدن برگه هلو جلوگیری می کنید. اگر به آبلیموی تازه دسترسی ندارید، می توانید از آبلیموی بازاری بهره ببرید.
در صورت تمایل، برای خرید آبلیمو می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: هلوها را در آب سرد بریزید
پس از گذشت این مدت، میوه ها را فورا با کفگیر از قابلمه خارج کنید و در ظرف آب سرد بریزید تا شوک حرارتی وارد گردد. این فرآیند بلانچ کردن نام دارد و سبب نرمی پوست و توقف فعالیت آنزیمی می گردد. پس از خنک شدن، هلوها را در آبکش بریزید و منتظر بمانید تا آب اضافی آن ها کاملا خارج شده و نسبتا خشک شوند.
مرحله پنجم: هلوها را در سینی بچینید
در این مرحله از طرز تهیه قیسی هلو، وقت آن است که میوه های جوشیده و نرم را با فاصله روی توری فلزی یا حصیر تمیز بچینید. اگر از سینی معمولی استفاده می کنید، حتما کف سینی را با پارچه نخی یا توری نازک بپوشانید تا جریان هوا برقرار باشد.
مرحله ششم: سینی برگه هلو را زیر آفتاب بگذارید
حالا، سینی، توری فلزی یا حصیر حاوی هلو را در معرض آفتاب مستقیم، گرم و خشک قرار دهید؛ به گونه ای که در طول روز نور به طور کامل بر آن ها بتابد. روی میوه ها را با توری نازک بپوشانید تا از گرد و غبار و حشرات در امان بمانند. بسته به شدت گرما، خشک شدن هلوها در آفتاب حدود 3 الی 5 روز طول می کشد.
در این فاصله، روزی یکی دو بار هلوها را پشت و رو کنید تا به صورت یکنواخت خشک شوند. پیشنهاد می کنیم، پس از غروب آفتاب که رطوبت هوا بیشتر می گردد، سینی را داخل منزل ببرید؛ به این ترتیب، هلوها دوباره رطوبت هوا را جذب نمی نمایند. روز بعد با سر زدن آفتاب، مجددا سینی را در معرض نور خورشید قرار دهید.
مرحله آخر: برگه هلو را در ظرف شیشه ای دربسته بریزید
پس از گذشت مدت زمان لازم و موقعی که رطوبت هلو خشک به 20 درصد رسید، برگه هلو آفتابی را از مقابل نور خورشید بردارید. دقت کنید، هلو خشک باید بافت چرمی و نسبتا نرمی داشته باشد و نباید بیش از مقدار خشک و شنماینده گردد. سپس، پر هلوها را در یک ظرف شیشه ای تمیز و دربسته بریزید و در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
شما می توانید انواع از جمله انواع میوه خشک را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
طرز تهیه برگه هلو خشک به روش های دیگر
برگه هلو را به روش های دیگر هم می توانید در خانه درست کنید.
روش تهیه برگه هلو در فر
طرز تهیه برگه هلو در فر در مراحل اولیه درست مانند همان چیزی است که در رسپی بالا برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که باید کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و برش های هلو را با فاصله روی آن بچینید. سپس، فر را روشن نموده و روی کمترین دما (45 الی 60 درجه سانتی گراد) تنظیم کنید.
لای درب فر را کمی باز بگذارید تا برگه ها زیادی خشک نشوند. با این روش، حدود 4 الی 8 ساعت طول می کشد تا پر هلو آماده گردد. در طول این مدت، چندین بار برش های هلو را پشت و رو کنید تا رطوبت همه قسمت ها به صورت یکنواخت رفع گردد. مراقب باشید، برگه ها زیادی خشک نشوند.
در ادامه، سینی را از فر بیرون بیاورید و مدتی در فضای آشپزخانه بگذارید تا هلو خشک شده کاملا خنک گردد و به دمای محیط برسد. پس از آن، می توانید برگه ها را در ظرف شیشه ای تمیز و دربسته در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
دستور تهیه برگه هلو در دستگاه میوه خشک کن
برای تهیه برگه هلو در میوه خشک کن، کافی است برش های هلو را با فاصله روی طبقات خشک کن بچینید. سپس، دستگاه را روی حالت میوه (دمای 57 درجه سانتی گراد) تنظیم کنید. حدود 24 الی 48 ساعت منتظر بمانید تا برگه هلو آماده گردد.
در این فاصله، هر چند ساعت یک بار به برش های هلو سر بزنید و آن ها را پشت و رو کنید. مراقب باشید، هلوها بیش از مقدار خشک نشوند. پس از آماده شدن، دستگاه را خاموش کنید و برگه ها را برای مدتی در فضای آشپزخانه قرار دهید تا به دمای محیط برسند.
نکات مهم در طرز تهیه برگه هلو به روش بازاری
- برای درست کردن برگه هلو از هلوهای رسیده، شیرین، گوشتی، سفت و بدون زدگی بهره ببرید. هلویی که بیش از حد رسیده یا له شده باشد، پس از خشک شدن طعم ترش و بافت ناهموار خواهد داشت. نوع هلو نیز مهم است؛ هلوهای زعفرانی یا سفید گوشتی با بافت سفت تر، مناسب تر هستند.
- برگه های نازک تر سریع تر خشک می شوند ولی ممکن است ترد و شنماینده شوند؛ در حالی که برش های ضخیم تر نرم تر و خوش خوراک تر هستند، اما دیرتر خشک می شوند. بنابراین، پیشنهاد می کنیم هلوها را با ضخامت حدود 1 الی 1.5 سانتی متر برش بزنید. بهتر است همه برگه ها ضخامت یکسانی داشته باشند تا هم زمان خشک شوند.
- برای جلوگیری از سیاه شدن هلو خشک و کاهش بار میکروبی آن، ضروری است هلوها را به روشی که گفتیم بلانچ کنید.
- برگه هلو آفتابی را باید در محیطی گرم و خشک و در معرض تابش مستقیم نور خورشید آماده کنید. اگر هوا مرطوب باشد، احتمال کپک زدگی زیاد می گردد. بعلاوه، در شب آن ها را به داخل خانه بیاورید تا رطوبت شبانه به برگه ها نرسد.
- در صورت استفاده از فر یا خشک کن برقی، از تنظیم دستگاه در دمای بالا خودداری کنید تا برگه ها نسوزند یا بیش از حد ترد نشوند.
- در فرآیند تهیه برگه هلو در فضای باز، حتما روی برگه ها را با پارچه توری نازک بپوشانید تا از نفوذ گرد و غبار و حشرات محافظت گردد. به این ترتیب، مانع گردش هوا نیز نخواهید شد.
- خشک شدن ناقص، باقی ماندن رطوبت و چسبندگی زیاد موجب کپک زدگی می گردد. برگه باید چرمی و نیمه نرم باشد، بدون آن که اثری از رطوبت یا چسبندگی باقی بماند.
- پس از سرد شدن کامل برگه ها، آن ها را در ظروف دربسته، کیسه های زیپ دار یا شیشه های تمیز نگهداری کنید. مکان نگهداری باید خشک، خنک و تاریک باشد. برای نگهداری بیش از چند ماه، یخچال یا فریزر برترین گزینه است.
- در صورت تمایل، می توانید برش های هلو را پیش از خشک کردن، با کمی دارچین، زنجبیل یا عسل طعم دار کنید، اما این کار کاملا سلیقه ای است و در روش سنتی انجام نمی گردد.
- بسته به طبع و ذائقه، می توانید میزان بسیار کمی نمک یا شکر نیز به قابلمه حاوی آب جوش و آبلیمو اضافه کنید و برش های هلو را در این ترکیب بجوشانید.
- برای درست کردن برگه هلو در ایرفرایر یا هواپز از روش خشک کردن میوه در ایرفرایر بهره ببرید.
فوت و فن های خوشمزه شدن برگه هلو
برگه هلو آفتابی را چگونه آماده کنیم؟
برگه هلو به روش سنتی در آفتاب خشک می گردد. برای این منظور، کافی است برش های هلوی بلانچ شده را در معرض تابش مستقیم نور خورشید در محیطی گرم و خشک قرار دهید. روی برگه ها را حتما با توری نازک بپوشانید.
از چه نوع هلوهایی برای تهیه برگه استفاده کنیم؟
هلوهای شیرین، گوشتی و بافت دار (نه آبدار و له شده) برترین گزینه هستند. هلوهایی که گوشتشان به راحتی از هسته جدا می گردد (مانند هلوهای زعفرانی یا نیمه سنگی) مناسب ترند.
چرا برخی برگه ها بعد از خشک شدن سیاه یا تیره می شوند؟
این مشکل معمولا از اکسید شدن هلو ناشی می گردد. برای پیشگیری، ضروری است برش های هلو را برای 2 الی 3 دقیقه در ترکیب آب جوش با کمی آبلیمو بجوشانید. بعلاوه، خشک کردن سریع در آفتاب یا دستگاه نیز یاری می نماید.
چگونه بفهمیم برگه های هلو کاملا خشک شده اند؟
برگه ها زمانی آماده اند که بافتی چرمی، غیر چسبنده و انعطاف پذیر داشته باشند. نباید رطوبت بین لایه ها حس گردد یا با فشار دادن، آب خارج گردد. اگر لبه ها خشک و وسط کمی مرطوب است، احتیاج به زمان بیشتری دارند.
آیا می توانیم شکر یا عسل به برگه ها اضافه کنیم؟
بله، ولی اضافه کردن شیرین نماینده اختیاری است و معمولا در تهیه پر هلو سنتی انجام نمی گردد. اگر هلو کم شیرین است، می توانید میزان کمی شکر یا عسل در هنگام پخت یا قبل از خشک سازی به برش ها اضافه کنید.
ماندگاری برگه هلو چقدر است؟
اگر کاملا خشک شده و در ظرفی دربسته و محیط خشک نگهداری گردد، تا 6 ماه در دمای محیط و تا یک سال در یخچال یا فریزر قابل نگهداری است. رطوبت و تماس با هوا، مهم ترین عوامل فساد برگه هستند.
پوست هلو را جدا کنیم یا نکنیم؟
اگر پوست هلو نازک و لطیف باشد، احتیاجی به جدا کردن آن نیست. اما در صورتی که پوست ضخیم، کرک دار یا بافت زبر دارد، بهتر است پیش از خشک سازی یا پس از بلانچ کردن، پوست را جدا کنید.
چگونه می توانیم برگه ها را سریع تر خشک کنیم؟
استفاده از فر با دمای حدود 55 الی 60 درجه سانتی گراد، با درب نیمه باز برای خروج رطوبت، زمان خشک شدن را به 8 الی 12 ساعت کاهش می دهد.
منبع: افق کوروش